Podobno dla chcącego nic trudnego. Analogicznie wygląda sytuacja ze znalezieniem zatrudnienia. Faktycznie pracę, w pierwszej kolejności znajdują osoby zmotywowane i zaangażowane. A dla wszystkich tych, którzy nie boją się ciężkiej pracy, Konstantynów Łódzki oferuje wakaty w gastronomii. Jakie warunki należy spełniać i o czym pamiętać? Szczegóły w poniższym artykule.
Przez żołądek do…pracy
W gastronomii jako pierwsi pracę dostaną doświadczeni wirtuozi kuchenni. Czyli wszyscy, którzy smak stawiają na pierwszym miejscu. Niestety bardzo często wygląda to tak, że ci najbardziej utalentowani mistrzowie kuchni po jakimś czasie z Konstantynowa Łódzkiego przenoszą się do samej stolicy i tam gotują dla najznamienitszych gości. Z drugiej jednak strony, jest to szansa dla kolejnych kucharzy. Poza nimi, w mieście poszukiwani są także pomocnicy. Czyli osoby, które nie boją się ciężkiej pracy podczas przygotowywania posiłków, jak chociażby obieranie kilogramów cebuli i innych warzyw. Przestrzeń kuchenna to także zmywak. Choć praca na tym stanowisku jest postrzegana jako jedna z najbardziej niewdzięcznych w każdej restauracji, to jednak jest ona bardzo potrzebna. Bez tych osób, goście otrzymywaliby swoje dania na brudnych talerzach.
Kolejno z przestrzeni kuchni przenosimy się na salę, czyli miejsce, gdzie przebywają klienci, zamawiają posiłki i konsumują. Barman to często pierwsza osoba, do której udają się przybywający. Poza miłą aparycją, ważne, by był uprzejmy i taktowny. Podobnie z kelnerkami. Nie jest tajemnicą, że najładniejsze otrzymują największe napiwki. Jednak poza prezencją, ważne jest także, aby były uśmiechnięte, pracowite i lubiły kontakt z ludźmi. Ponieważ ci jak wiadomo, potrafią być niezwykle roszczeniowi. Zwłaszcza w restauracjach.