Rozwój pod kątem uzdrowiska z reguły niesie ze sobą ożywienie turystyczne. To z kolei jest ściśle związane z rozbudową pokrewnych kierunków. Do takich można niewątpliwie zaliczyć gastronomię.
Nie chcą jeść w fast foodach
Jak wskazują badania, coraz większy odsetek naszych rodaków rezygnuje ze stołowania się w barach szybkiej obsługi. Wszystko dzięki wzrastającej świadomości żywieniowej. Przyczynia się do tego głównie internet oraz prasa specjalistyczna. W efekcie coraz większym zainteresowaniem cieszy się kuchnia przygotowywana w sposób slow, gdzie posiłki są nie tylko wykwintne, ale również zdrowe i smaczne.
Weganie i osoby z nietolerancją
Wykluczenie z diety mięsa, czy produktów z zawartością laktozy lub glutenu, nie jest zwykłą fanaberią. Rozwój medycyny sprawił, że coraz więcej osób zdaje sobie sprawę z tego, jakich produktów bądź składników muszą unikać. Co jednak z wakacyjnym wyjazdem? Okazuje się, że ciężko jest im znaleźć miejsce, w którym mogą zdrowo i smacznie zjeść bez obawy o zawartość alergenów. W większych miastach jak np. Warszawa czy Wrocław powstają takowe restauracje, które serwują dania bez pszenicy, laktozy czy glutenu. Tym bardziej miejscowości uzdrowiskowe (w tym Uniejów) powinny brać z nich przykład. Dodatkowo przyczyni się to do tworzenia nowych miejsc pracy.