Praca w spożywczaku już nie taka straszna?

Praca w spożywczaku już nie taka straszna?

W obecnej dobie konsumpcjonizmu, sklepy i różnego rodzaju punkty handlowe powstają jak grzyby po deszczu. Niewątpliwie jest to również zasługą pojawiania się w Polsce marek z kapitałem zagranicznym jak chociażby dwa olbrzymie dyskonty, które nieustannie walczą o pozycję lidera. Jakie przyniosło to skutki w mieście Opoczno? O tym poniżej.

Pracować każdy może

Jeszcze kilka lat temu praca w sklepie spożywczym kojarzyła się głównie z paniami o dość specyficznym makijażu. Zazwyczaj sposób, w jaki obsługiwały one klientów, pozostawiał wiele do życzenia i był daleki od dzisiejszych standardów. Osoby obejmujące stanowiska sprzedawców wyglądały tak, jak gdyby swoją pracę wykonywały za karę. Jak wygląda to obecnie?

Klient nasz pan

Olbrzymia konkurencja sprawia, iż sieci sklepowe kładą ogromny nacisk na standardy obsługi klientów oraz jakość i dostępność oferowanych produktów. W ostatnich latach rozwinął się również merchandising. Jest to nic innego, jak szereg działań, które mają na celu atrakcyjną ekspozycję asortymentu, które zachęci do dodatkowych zakupów.

Pracownik na wagę złota

Pracodawcy bardzo szybko przekonali się, jak ważni i zarazem cenni są pracownicy. Wszystko za sprawą sklepów sieciowych, które kuszą atrakcyjnym wynagrodzeniem i licznymi benefitami jak np. imprezy integracyjne, czy paczki i bony świąteczne. W zamian oczekują jedynie wytrwałości i chęci do pracy.

Bardzo podobnie wygląda sytuacja w Opocznie, w którym zlokalizowanych jest sporo sklepów wielkopowierzchniowych oraz dyskontów. Lokalne społeczeństwo bardzo chętnie podejmuje tam zatrudnienie, bo od teraz praca w spożywczaki już nie jest taka straszna.

Komentarze

  1. Nie powinno się generalizować. Najlepiej doświadczyć pracy w sklepie samemu i dopiero wtedy można się wypowiedzieć na ten temat.

    1. Oczywiście, własne doświadczenie daje najwięcej wiedzy na dany temat.

Dodaj komentarz