turyści wege

A może nakarmić głodnych turystów w Uniejowie, którzy są wege?

Rozwój pod kątem uzdrowiska z reguły niesie ze sobą ożywienie turystyczne. To z kolei jest ściśle związane z rozbudową pokrewnych kierunków. Do takich można niewątpliwie zaliczyć gastronomię.

Nie chcą jeść w fast foodach

Jak wskazują badania, coraz większy odsetek naszych rodaków rezygnuje ze stołowania się w barach szybkiej obsługi. Wszystko dzięki wzrastającej świadomości żywieniowej. Przyczynia się do tego głównie internet oraz prasa specjalistyczna. W efekcie coraz większym zainteresowaniem cieszy się kuchnia przygotowywana w sposób slow, gdzie posiłki są nie tylko wykwintne, ale również zdrowe i smaczne.

Weganie i osoby z nietolerancją

Wykluczenie z diety mięsa, czy produktów z zawartością laktozy lub glutenu, nie jest zwykłą fanaberią. Rozwój medycyny sprawił, że coraz więcej osób zdaje sobie sprawę z tego, jakich produktów bądź składników muszą unikać. Co jednak z wakacyjnym wyjazdem? Okazuje się, że ciężko jest im znaleźć miejsce, w którym mogą zdrowo i smacznie zjeść bez obawy o zawartość alergenów. W większych miastach jak np. Warszawa czy Wrocław powstają takowe restauracje, które serwują dania bez pszenicy, laktozy czy glutenu. Tym bardziej miejscowości uzdrowiskowe (w tym Uniejów) powinny brać z nich przykład. Dodatkowo przyczyni się to do tworzenia nowych miejsc pracy.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *